FANDOM


2800.jpg ismeretlen, földmérők munkában

A készítés helyeSzerkesztés

ismeretlen, földmérők munkában

A készítés idejeSzerkesztés

1910 körül a Fortepan szerint. Valószínűbb a századforduló környéke.

LeírásSzerkesztés

Akkoriban a Földmérők még urak voltak. Külön ember vitte a napernyőt, és fogta amíg a Mérnök Úr mért. Még a mérődrótot tartó segédmunkás is kidüllesztett mellkassal áll ott. Akkoriban 6-7 ember alkotott egy mérőcsoportot. Azok voltak a szép idők. A mérnök másod- vagy harmadmagával leutazott egy kis faluba, ott volt egész nyáron, amíg lehetett mérni. Hol a papnál, hol a falu elöljárójánál, hol a doktor úrnál ebédelt, vacsorázott. Helyben alkalmazta a többi munkást, akinek volt helyismerete és mindenkit ismert a faluban. És szépen méricskélt. Utána télen bent ült és dolgozta fel a mérését és számolt, meg számolt. És lehet, hogy akkor derült ki, hogy valamit elcseszett,és kezdhette tavasszal a pótmérést. Manapság max két fő megy ki mérni, de létezik már egyemberes technológia is. Persze ez utóbbi Magyarországon nem működik, mert a műszert nem lehet otthagyni felügyelet nélkül, mert ellopják.

A kép az 1800-as évek végén, századfordulón készülhetett.

Egyébként a képen figuráns hölgy tartja az erős napsugárzás ellen a müszer ernyőt a topográfiai térképező asztal fölé. Az asztalon jól kivehető a távcsöves vonalzó mely segitségével katonai illetve topográfiai szelvényeket a terepen lehetett megrajzolni.A jobbszélső kalapot viselő segéderő jelző zászlót tart a kezében és a mérnök kulacsát fogja, melyet a vállán átvetett. A csizmát viselő, fehét galléros mérnök, vár a jelre a kereső távcsövel a kezében. Valószinüleg a figuráns a kitűző ruddal úton van az egyik tájékozó irány felé. A hölgy mellett balra álló figuráns -elegáns tartásából következtetve, lehet, hogy az első figuráns- 50 méteres mezei acélszalagot tart a karján. A szallaghoz tartozó acél szögkészletet nem látni. Tőle balra fekete kabátban álló figuráns fedett terepen használatos jelzőzászlóval magasitott kitűzőrudat, jelet tart. A földre fektetve valószinüleg az a pont, jelzőtáblával, rajta pontszámmal látható amin éppen az álláspont van.

Forrás:Index fórum: FortePan megfejtések.

Fortepan fotóSzerkesztés

Lásd mégSzerkesztés

Kapcsolódó kép: Nincs

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Wikia hálózat

Véletlen wiki