FANDOM


A Beszédes József híd Dunaföldvárnál köti össze a Dunántúlt az Alfölddel. A köznyelv hívja még dunaföldvári vagy egyszerűen földvári hídnak is.

A híd a Duna mentén futó 6-os és a Kecskemétre tartó 52-es utat köti össze, ezáltal jelentős csomóponttá téve a várost.

A híd 1928–1930 között épült. Az eredetileg csak közúti forgalomra tervezett acélrácsos híd jó ideig vasúti forgalmat is lebonyolított. 1944. november 14-én a visszavonuló német csapatok felrobbantották. A híd tervezője, és a háború utáni újjáépítés irányítója Faber Gusztáv. Újbóli forgalomba helyezésének napja 1951 december 23. Legutóbb 2001-ben újították fel, ekkor szűnt meg rajta a vasúti közlekedés is.

Nevét a reformkori vízszabályozásokat irányító Beszédes Józsefről kapta, aki Dunaföldváron halt meg, és a helybeli temetőben nyugszik.

A híd az 1560,55 folyamkilométernél található, a hídnyílás magasága 8,85 méter, a hajózható hídnyílás szélessége 74 méter.

Forrás: Wikipédia

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Wikia hálózat

Véletlen wiki